Digitale sedatie op de kinderafdeling: VZW voor Kinderen schenkt VR-bril

gebruik VR bril digitale sedatie Oncomfort Sedakit

VZW voor Kinderen schonk ons ziekenhuis een Oncomfort Sedakit. Deze nieuwe digitale therapie met virtuele realiteit biedt artsen en verpleegkundigen de mogelijkheid om angst en pijn bij kinderen zonder medicatie te verminderen of zelfs te elimineren. Dit heet digitale sedatie. Dankzij deze digitale sedatie zijn patiëntjes minder bang, kan de procedure sneller verlopen en zijn er minder bijwerkingen. De Sedakit wordt geleverd door de firma Oncomfort, een innovatief Belgisch bedrijf dat medische virtuele realiteitstoepassingen maakt voor kinderen en volwassenen.

Gedurende de zomer kregen onze verpleegkundigen en artsen een opleiding om de Sedakit te kunnen gebruiken. De Sedakit werd ondertussen al meer dan 100 keer ingezet. De ervaringen zijn uitermate positief. Zowel de patiëntjes en hun ouders als onze medewerkers zijn verrast door de positieve ervaring bij het gebruik van digitale sedatie.

Ons ziekenhuis omarmt dit initiatief voor een betere patiëntzorg en bedankt de VZW voor Kinderen voor deze mooie schenking.

VZW voor Kinderen schonk niet alleen onze kinderafdeling een Sedakit, maar ook aan de kinderafdelingen van de Sint-Jozefskliniek Izegem, het Sint-Andriesziekenhuis Tielt, AZ Delta Roeselare, en het UZ Gent. Daarnaast werden nog verschillende giften gedaan aan projecten voor hulpbehoevende kinderen, kinderen met een beperking, kinderafdelingen in ziekenhuizen, en wetenschappelijke projecten ter bestrijding van muco. Het afgelopen jaar schonk de vzw 61 000 euro aan goede doelen.

Een overzicht van de schenkingen van VZW voor Kinderen

Schenking fietsen aan de Kindervriend Rollegem: 4500 euro

Financiële steun aan To Walk Again: 1500 euro

Financiële steun aan De Vleugels Klerken: 2500 euro

Muco organoïds projects (wetenschappelijk onderzoek): 17 500 euro

Muco algemeen onderzoek: 10 000 euro

Sedakits - VR-Brillen Oncomfort (5 ziekenhuizen): 20 000 euro

Inrichting behandelkamers AZ Groeninge Kortrijk: 5000 euro

VZW voor Kinderen

VZW voor Kinderen werd opgericht eind 2014. De officiële – statutaire – doelstelling van de vereniging is "het inrichten van sport-, feest- en culturele activiteiten in de meest ruime zin van het woord, ten voordele van zieke en kansarme kinderen en jongeren, hulp aan personen en organisaties die deze problematiek ondersteunen.” Eerste doelstelling van VZW voor kinderen was van in het begin de ondersteuning van het onderzoek naar mucoviscidose, maar ondertussen worden dus ook andere projecten ondersteund. Enkele jaren geleden schonk VZW voor Kinderen ons ziekenhuis ook al infuusstandaarden en een rolstoel specifiek voor de kinderafdeling.

VZW voor Kinderen zamelt onder andere geld in via deelname aan de Dodentocht in Bornem. Vijf jaar geleden startten ze met 17 deelnemers, afgelopen zomer waren er 140 wandelaars die zich lieten sponsoren ten voordele van de vzw. De vzw wenst uitdrukkelijk hun hoofdsponsor ION te bedanken. Jaarlijks neemt een team sportievelingen van ION zelf deel aan de Dodentocht, maar ook daarnaast worden allerlei activiteiten georganiseerd. Alles samen betekende dit in de laatste editie zo'n 25 000 euro, een bedrag dat ze gisteren kwamen overhandigen, symbolisch stappend van hun hoofdkantoor naar ons ziekenhuis.