achtergrondafbeelding Neonatologie

Neonatologie

056/62.32.96

Op de dienst neonatologie verblijven pasgeborenen die extra bewaking en verzorging nodig hebben tijdens hun eerste levensdagen.  De pasgeborenen worden er opgenomen ter observatie in een couveuse, een verwarmd of een gewoon bed, en er is voortdurende monitoring van de vitale parameters.

Ouders zijn nooit gebonden aan bezoekuren en zijn altijd welkom! Er mag ook twee keer per dag 1 persoon buiten de ouders een half uurtje op bezoek komen, tussen 14.30 en 15.00 en/of tussen 19.00 en 19.30

Sinds mei 2019 beschikken we in ons ziekenhuis over een koalakamer. Deze kamer maakt deel uit van de dienst neonatologie, en is speciaal ingericht zodat ouders en hun pasgeboren premature baby niet meer gescheiden moeten worden tijdens een opname.
Vroeger waren speciale neonatale zorgen alleen mogelijk op de couveuseafdeling. De ouders konden enkel ‘op bezoek’ komen bij hun baby. Rooming in op de afdeling materniteit was mogelijk, maar dan nog sliepen ze gescheiden van hun baby. Dankzij de speciaal daarvoor ingerichte koalakamer kunnen ouders nu continu bij hun baby zijn, in een aangename, huiselijke sfeer, terwijl de neonatologische zorgen gegarandeerd blijven. Er mogen twee keer per dag een half uurtje twee personen buiten de ouders op bezoek komen, van 14.30 tot 15.00 en/of van 19.00 tot 19.30.
De kamer is verbonden aan de neonatologiedienst. Parameters zoals hartslag en zuurstofsaturatie worden continu opgevolgd op een centraal scherm. In de koalakamer begeleidt het team de kersverse ouders in hun leerproces als ouder. Nauwe betrokkenheid in de zorg geeft zelfvertrouwen, zodat ouders bij ontslag met een gerust hart hun kindje kunnen meenemen naar huis.

Het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem is het eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen dat dergelijke koalakamer realiseert. We doen dit vanuit ons engagement voor baby- en moedervriendelijke zorg, dat recent ook nog versterkt werd door de selectie voor het FOD Volksgezondheidproject ontwikkelingsgerichte zorg voor premature baby’s.

Hoofdverpleegkundige

Mevr. Betty Mervilde
hoofdvroedvrouw

Ligging

neonatologie-ligging

Verdieping 2

  1. Je neemt aan de achterzijde van het ziekenhuis de lift of trap naar de tweede verdieping.
  2. Bij het verlaten van de lift ga je rechtdoor, bij het verlaten van de trap neem je links. De verpleegpost bevindt zich iets verder aan de rechterzijde.

Brochures

Tijdens uw verblijf werd bij u een bacterie vastgesteld die MRSA wordt genoemd. Deze brochure bevat daarover informatie. Deze informatie kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen.
Dienst Algemene Ziekenhuishygiëne
Ondervoeding door ziekte is in het ziekenhuis een veel voorkomend fenomeen. Ongeveer 1 op de 3 patiënten is reeds ondervoed bij opname in het ziekenhuis of loopt een risico om ondervoed te raken in het ziekenhuis.
Tijdens uw verblijf werd bij u een kiem vastgesteld die een vancomycine resistente enterococcus (VRE) wordt genoemd. De informatie in deze brochure kan de mondelinge uitleg van uw arts en verpleegkundige ondersteunen. Hebt u na het lezen nog vragen?
Dienst Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie