Nieuws

Opening nieuwe stroke unit

22 juli 2024
deel dit bericht:

Op maandag 22 juli 2024 openden we onze vernieuwde Stroke Unit. Dit is een aparte eenheid binnen de afdeling Neurologie, waar mensen met een herseninfarct (in de volksmond ook “een beroerte of trombose” genoemd) of hersenbloeding opgenomen worden voor gespecialiseerde neurologische zorg. Het is een semi-intensieve zorgen unit met vier individuele kamers, met nauwkeurige monitoring en neurologische observatie, waar direct gestart wordt met een aangepaste behandeling.

Onze neuro-verpleegkundigen zijn speciaal opgeleid om patiënten te verzorgen die plots een grote fysieke afhankelijkheid hebben ontwikkeld door de acute neurologische uitval. In deze nieuwe Stroke Unit hebben zij alle middelen ter beschikking om dit optimaal te kunnen doen.

Wanneer een patiënt op spoedopname binnenkomt met acute neurologische uitval (afhangende mondhoek, spraakstoornis, verlamming, evenwichtsstoornissen, …) wordt onmiddellijk gedacht aan de mogelijkheid van een acuut cerebrovasculair accident (CVA) en dan is het essentieel om heel snel te handelen. Onmiddellijk en adequaat optreden door ons team van spoed – neurologie – radiologie bepaalt in belangrijke mate de kans op herstel en minimaliseert de mogelijke blijvende gevolgen. Time is brain! Dat wil ook zeggen: Hoe sneller men zich op spoed aanmeldt, hoe sneller de behandeling van start kan gaan.

Na de hyperacute spoed-behandeling wordt de patiënt overgebracht naar de stroke unit, waar een verhoogd permanent toezicht, monitoring en gespecialiseerde zorg op maat gebeurt.

De patient wordt behandeld door een multidisciplinair team bestaande uit neurologen, verpleegkundigen, logopedisten, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, diëtisten, psychologen, maatschappelijk assistenten, enz… Naast dagelijkse follow-up is er ook wekelijks multidisciplinair overleg waarbij alle patiënten individueel door het hele team besproken worden. Van bij opname wordt er zo gewerkt aan een zo volledig mogelijk herstel en revalidatie.

Noël Cierkens, algemeen directeur: “De investering in een vernieuwde stroke unit past binnen onze strategie om te blijven groeien als regionaal ziekenhuis. Wat we zelf goed kunnen, willen we zelf blijven doen. Waar meer gespecialiseerde zorg nodig is, werken we samen met de andere ziekenhuizen binnen ons netwerk en met universitaire en andere referentieziekenhuizen.” 

foto noel cierkens

Met de inrichting van deze nieuwe Stroke Unit gaat een investering gepaard van om en bij de 500.000 euro. Naast het leveren van kwalitatieve zorg moet deze investering ook bijdragen tot de privacy van de patiënten en het comfort en het welzijn van zowel patiënten als personeel. Deze 4 kamers zijn elk voorzien van uitgebreide monitoring, airco, patiëntenlift in het plafond en alle nodige comfort. Daarnaast is er een centrale verpleegpost waar de monitorgegevens van de vier patiënten worden gevolgd.

foto stroke unit team
foto stroke unit team