Orgaan- en weefseldonatie

Het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem heeft een lokale donorfunctie, wat wil zeggen dat we als ziekenhuis mee orgaandonoren opsporen. Elke jaar bieden orgaan- en weefseltransplantaties een verhoogde levenskwaliteit bij meerdere patiënten in België. In sommige gevallen gaat het zelfs om levensreddende ingrepen.

Eén donor kan instaan voor het redden van wel 8 andere patiënten. We zien het dan ook als onze taak om onze rol van lokale donorcoördinator te blijven vervullen.

Transplantaties zelf gebeuren niet in het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. De wet voorziet dat orgaanimplantaties steeds moeten uitgevoerd worden in erkende, universitaire ziekenhuizen. Het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem werkt hiervoor samen met het universitair centrum KU Leuven.

Evenmin gebeuren hier orgaandonaties met levende donoren. 

Kan ik me opgeven als orgaandonor?

Volgens de Belgische wet wordt iedereen die in het bevolkingsregister of sinds meer dan 6 maanden in het vreemdelingenregister is ingeschreven na zijn/haar overlijden als potentiële donor beschouwd, tenzij hij/zij zich hiertegen uitdrukkelijk verzet.

Verzet, maar ook expliciete toestemming voor donatie van eigen organen kan op 3 manieren worden geregistreerd:

  • In het gemeentehuis van je woonplaats
  • Bij je (huis)arts
  • Via de elektronische zelfregistratie op www.mijngezondheid.be. Elektronische zelfregistratie is niet beschikbaar voor minderjarigen en personen die niet in staat zijn hun wil uit te drukken.

Meer informatie:

OrgaandonatieOrgaandonatie 2

 

Door uw keuze te registeren moeten familie en dierbaren geen moeilijke keuze meer maken.

 

Donatie na overlijden

In ons ziekenhuis kunnen enkel overleden patiënten doneren.

Er zijn  2 mogelijkheden: de potentiele donor heeft een hartstilstand of is hersendood.

  • In geval van hartstilstand krijgen de organen geen bloed meer maar kunnen ze in bepaalde gevallen toch nog gebruikt worden voor donatie.
  • Hersendood betekent de onomkeerbare beschadiging van de hersenen door meestal zeer onverwachte gebeurtenissen zoals hersentrauma, hersenbloeding … In deze gevallen werkt de bloedsomloop nog waardoor andere organen tijdelijk nog werken.

 

Welk materiaal kan gedoneerd worden?

Hart, longen, lever, alvleesklier, nieren en dunne darm zijn geschikte organen voor transplantatie.

Men kan ook weefsels doneren die kunnen worden getransplanteerd zoals huid, hoornvlies, peesweefsel…

Respect voor wil van de donor en de nabestaanden

Na een overlijden van een potentiële donor gaan de artsen na of deze persoon geregistreerd staat als donor.

Als dit niet het geval is, vraagt de arts aan de nabestaanden hoe de overledene tegenover orgaandonatie stond. Dit is een moeilijk gesprek op een moeilijk en meestal onverwacht moment. Als de overledene niet geregistreerd staat als donor en uit het gesprek blijkt dat de naaste familieleden zich tegen de orgaanafname verzetten, respecteert de arts deze mening.

Verloop orgaandonatie

Na het vaststellen van hersendood of overlijden door hartstilstand van een potentiële donor, wordt de verantwoordelijke anesthesist of intensivist gecontacteerd die optreedt als transplantcoördinator binnen het ziekenhuis. Hij/Zij gaat in het rijksregister na of deze persoon actief geregistreerd staat als donor, dan wel of de overledene bezwaar heeft aangetekend tegen orgaandonatie.

Is dit niet het geval, dan wordt aan de nabestaanden gevraagd hoe de overledene tegenover orgaandonatie stond. Deze gesprekken zijn een zware belasting tijdens een emotioneel moeilijke periode. Vandaar het belang om hierover met elkaar te spreken en uw mening over donatie vooraf aan uw familie kenbaar te maken of u uitdrukkelijk als donor te registreren bij de gemeente.

Als er geen bezwaar is, verwittigt de transplantcoördinator het transplantatieteam van UZ Leuven dat ervoor zorgt dat de juiste organen bij de best mogelijke patiënt terecht komen. Om na te gaan of de  organen nog goed zijn om te transplanteren, kan het zijn dat enkele bijkomende onderzoeken moeten gebeuren op vraag van het transplantatie team.

In tweede instantie komt een specifiek weefselteam om weefseldonatie te voltooien, zijnde huid, bot, pezen, hoornvlies, aders en slagaders, enz.

Het wegnemen van organen en weefsels gebeurt met het grootste respect voor de overledene en de naasten. 

Daarna wordt het lichaam van de donor overgedragen aan de familie die de overledene kan begraven of cremeren. 

 

Anonimiteit donatie

Orgaandonatie is altijd belangeloos en gratis. De donatieprocedure verloopt verplicht in alle anonimiteit. De ontvanger weet niet wie zijn donor was of vanwaar hij kwam, en ook de nabestaanden van de donor weten niet wie geholpen werd.

Wie krijgt de donororganen?

Eurotransplant is de overkoepelende organisatie van de transplantatiecentra in België en enkele andere Europese landen. Door eurotranplant worden  alle data bijgehouden van patiënten die nood hebben aan een donororgaan.

Door de medische gegevens van de donor te vergelijken met deze van de patiënten op de wachtlijsten wordt de best mogelijke ontvanger opgezocht.

Interessante websites

www.beldonor.be
Website van de FOD Volksgezondheid over orgaandonatie

www.eurotransplant.org
Website van de wettelijk erkende organisatie Eurotransplant die orgaantransplantaties coördineert

www.navado.be
Vereniging van nabestaanden van orgaandonors