Fixatie

Met fixatie bedoelen we het beperken/beroven van de bewegingsvrijheid van een patiënt met als doel de veiligheid van de patiënt te optimaliseren.

Fixatie wordt slechts uitzonderlijk toegepast namelijk wanneer de patiënt een onmiddellijk gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen. Dit kan enkel  en alleen wanneer andere mogelijke alternatieven gefaald hebben.  

Fixatie is onprettig voor de patiënt vandaar dat  in het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem getracht wordt zoveel als mogelijk een fixatie-arm beleid toe te passen.

De beslissing om al dan niet te fixeren gebeurt steeds in overleg met de behandelend arts en in overleg met de patiënt of diens familie. De patiënt of zijn vertegenwoordiger moet hiervoor de toestemming geven. 

De procedure voorziet dat de verpleegkundige aan de patiënt of zijn vertegenwoordiger uitleg geeft over

  • waarom de fixatie noodzakelijk is;
  • wat de verschillende keuzemogelijkheden zijn
  • wat de gevolgen ervan zijn.

 

Tijdens een periode van fixatie:

  • is er verhoogd toezicht door de verpleegkundigen. 
  • worden de vrijheidsbeperkende maatregelen van zo kort mogelijke duur gehouden
  • wordt het comfort van de patiënt steeds  nagestreefd
  • is er regelmatig multidisciplinair overleg

 

Beëindiging van de fixatie

De duur van de fixatie wordt zo kort mogelijk gehouden.

De fixatiemaatregelen worden minstens dagelijks multidisciplinair geëvalueerd. Een herevaluatie kan ook gebeuren bij een wachtwissel of wanneer de fysische of psychische toestand van de patiënt achteruit gaat. Wanneer het mogelijk of noodzakelijk is  wordt de fixatie aangepast, verminderd of verwijderd. 

Enkel op advies van de behandelend arts kan de maatregel gestopt worden. Hiervan worden de familie, wettelijke vertegenwoordiger, …  daarna zo snel als mogelijk verwittigd.

Omdat deze maatregel een emotionele weerslag kan hebben op de patiënt, maar ook op diens familie/vertegenwoordiger, zal in een aantal gevallen een nabespreking doorgaan met hen.