Zorgaanbod

Pre-operatief consult

Het pre-operatief consult is een ondersteunende dienst uitgevoerd door verpleegkundigen. Het doel hiervan is het dossier van patiënten waarbij een ingreep gepland wordt, zo volledig mogelijk preoperatief voor de bereiden. Deze goeie voorbereiding is van essentieel belang om de ingreep in de meest veilige omstandigheden te laten doorgaan.

Huisartsenwachtpost naast het ziekenhuis

Maak een afspraak

Telefoon
Het pre-operatief consult

Tijdens de pre-op consultatie worden de gezondheidstoestand, medische voorgeschiedenis, thuismedicatie, allergieën en gewoontes bevraagd en onmiddellijk in het elektronisch patiëntendossier ingebracht.

De pre-op verpleegkundige kan de patiënt ook verder informeren over de anesthesie, het belang van nuchter zijn op de dag van opname, het al dan niet stoppen van medicatie en eventuele andere vragen die de patiënt heeft, beantwoorden.

De huisarts blijft in dit hele traject heel belangrijk. Hij/zij voert het klinisch onderzoek uit, vult het patiëntenboekje in, en neemt de nodige pre-operatieve onderzoeken af alvorens de patiënt het pre-op consult doorloopt. Om de resultaten op een veilige manier in het dossier op te nemen, wordt gevraagd om zo veel mogelijk gebruik te maken van het digitaal medisch platform E-health.

Het is van groot belang dat de resultaten minstens 3 dagen vóór de geplande ingreep gekend zijn, zodat het dossier volledig kan worden opgemaakt en nagezien door de arts-anesthesist. Als blijkt dat er nog een bijkomend onderzoek of consultatie noodzakelijk is, kan dit dan nog tijdig worden ingepland.

Voor wie?

Patiënten krijgen een (telefonische) afspraak bij de dienst opname, op het moment van hun kamerreservering.

  • Patiënten van 16 tot en met 55 jaar worden op afspraak telefonisch gecontacteerd.
  • Patiënten vanaf 56 jaar worden op afspraak op de pre-op consultatie gezien. Deze bevindt zich in het gebouw van de huisartsenwachtpost naast het ziekenhuis.
  • Patiënten waarbij de ingreep binnen de 3 dagen wordt gepland worden onmiddellijk doorgestuurd naar deze dienst, ongeacht de leeftijd. Bij deze patiënten worden de nodige onderzoeken (EKG, labo, screening MRSA- en/of PCR-test) onmiddellijk uitgevoerd
Bereikbaarheid
  • Het pre-op consult is kosteloos en gaat door op weekdagen: van 9.00 tot 17.00 voor de consultaties ter plaatse en van 10.00 tot 18.00 voor de telefonische consultaties.
  • Het telefoonnummer is +32 56 62 37 35
  • E-mail: preopconsult@ziekenhuiswaregem.be