Zorgaanbod

Neonatologie

Op de dienst neonatologie verblijven pasgeborenen die extra bewaking en verzorging nodig hebben tijdens hun eerste levensdagen.  De pasgeborenen worden er opgenomen ter observatie in een couveuse, een verwarmd of een gewoon bed, en er is voortdurende monitoring van de vitale parameters.

Ouders zijn nooit gebonden aan bezoekuren en zijn altijd welkom! Er mag ook twee keer per dag 1 persoon buiten de ouders een half uurtje op bezoek komen, tussen 14.30 en 15.00 en/of tussen 19.00 en 19.30

Contacteer afdeling

Telefoon

Hoofdverpleegkundige

foto Betty Mervilde

Mevr. Betty Mervilde

Hoofdvroedvrouw
Koalakamer

Sinds mei 2019 beschikken we in ons ziekenhuis over een koalakamer. Deze kamer maakt deel uit van de dienst neonatologie, en is speciaal ingericht zodat ouders en hun pasgeboren premature baby niet meer gescheiden moeten worden tijdens een opname.
Vroeger waren speciale neonatale zorgen alleen mogelijk op de couveuseafdeling. De ouders konden enkel ‘op bezoek’ komen bij hun baby. Rooming in op de afdeling materniteit was mogelijk, maar dan nog sliepen ze gescheiden van hun baby. Dankzij de speciaal daarvoor ingerichte koalakamer kunnen ouders nu continu bij hun baby zijn, in een aangename, huiselijke sfeer, terwijl de neonatologische zorgen gegarandeerd blijven. Er mogen - behoudens coronavoorzorgsmaatregelen - twee keer per dag een half uurtje twee personen buiten de ouders op bezoek komen, van 14.30 tot 15.00 en/of van 19.00 tot 19.30.
De kamer is verbonden aan de neonatologiedienst. Parameters zoals hartslag en zuurstofsaturatie worden continu opgevolgd op een centraal scherm. In de koalakamer begeleidt het team de kersverse ouders in hun leerproces als ouder. Nauwe betrokkenheid in de zorg geeft zelfvertrouwen, zodat ouders bij ontslag met een gerust hart hun kindje kunnen meenemen naar huis.

Het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem is het eerste ziekenhuis in West-Vlaanderen dat dergelijke koalakamer realiseert. We doen dit vanuit ons engagement voor baby- en moedervriendelijke zorg, dat recent ook nog versterkt werd door de selectie voor het FOD Volksgezondheidproject ontwikkelingsgerichte zorg voor premature baby’s.

foto koalakamer
Ligging

De afdeling neonatologie en de koalakamer bevinden zich op de afdeling materniteit, op de tweede verdieping in het achterblok. Neem de lift of de trap achteraan.

plattegrond materniteit

Brochures van deze dienst